Ülőmunka hátfájás nélkül

Az ülőmunka hátfájássa nagy eséllyel együtt jár. Esetleg te is szenvedsz a statikus ülés okozta derék-, nyak-, és vállfájdalomtól. Összeszedtünk néhány gyakorlatot és tippet, ami segítségedre lehet. Tudatos és rendszeres odafigyeléssel képes lehetsz az ülőmunka okozta hátfájást orvosolni. Ez nem sok időt vesz igénybe, ám szokássá kell alakítani az apró trükköket, amivel kimozdíthatod magad a statikus pozícióból. Ami biztos, hogy a gerincstabilizázó izmokat erősíteni kell. Erre tökéletes jó a pilates. No de ne szaladjuk a rúd elé, lássuk szépen, sorjában, mire kell figyelni az ülőmunka közben kialakuló hátfájásnál.

Ülőmunka hátfájás nélkül lehetséges

Amennyiben már komolyabb ízületi fájdalmaid vannak érdemes speciális gyakorlatokkal megerősíteni a helyes ülést biztosító gerincet stabilizáló izmokat. Ehhez mindenképpen szakember segítségét kérd!

Ülőmunka hátrányai

Nézzük meg először is, hogy mik az ülőmunka hátrányai. A legnagyobb probléma a hosszan tartó üléssel, hogy az izmok nem mozognak. Az izmok a rendszeres mozgás hatására kezdenek fejlődni. Mivel ezt nem kapják meg, elkezdenek leépülni, és nem csupán a látványos felszíni izmaink veszítenek a térfogatukból, de a testtartásért felelős mélyizomzat is. Ennek hosszú évek alatt előbb utóbb hátfájás lesz az eredménye. Esetenként nyak és vállfájdalom is lehetséges.

Az ülőmunka káros hatásai közé sorolhatjuk tehát az izmok, különösképpen a gerinc tartó izmok gyengülését. Ennek következtében rossz testtartás alakul ki, amely általában gerincfájdalommal jár.

Miért nem tudunk helyesen ülni?

Az emberi testet nem napi nyolc óra statikus ülésre találták ki. Az ember mindig is sokkal többet mozgott egy napon belül, mint az elmúlt ötven-száz évben. A környezetünket egyre kényelmesebbé alakítjuk. Mire gondolok? Kényelmes cipő, betonon járás, kényelmes székek, lépcsőzés helyett liftezés. A legnagyobb izommunka, amivel a nap folyamán találkozunk talán a buszra való fellépés, illetve a székről való felállás, leülés.

Ülőmunka veszélyei

A fent említett ülőmunka okozta hátfájás kórosabbá is válhat az évek alatt. Ennek kialakulásában a stressz is közre játszhat. Gondolok itt gerincsérvre, ami a leggyakoribb, de nyaki problémák, váll- és könyök problémák is kialakulhatnak.

Sose gondoljuk, hogy a derékfájás, vagy esetlegesen már kezdődő, vagy kialakult gerincsérvünk egyetlen rossz mozdulat miatt keletkezett. Ezt hosszú évek napi nyolc órás rossz tartásban ülés is okozhatta. Az a rossz mozdulat, amire gyanakszunk, csupán az utolsó csepp volt a pohárban.

Ülőmunka torna

A jó hír az, hogy heti néhány órás rendszeres speciális mozgással sokat tehetünk a több évig tartó napi nyolc órában gyakorolt rossz testtartásunk ellen. Ez pedig az ülőmunka okozta hátfájás megszűnését fogja eredményezni. A gondtalan munkabírás pedig javítani fog a közérzetünkön, és az életminőségünkön.

Konkrét gyakorlatok az ülőmunka hátfájás kezelésére és megelőzésére

Nézzünk néhány gyakorlatot, amit az irodában a helyünkön ülve akár óránként megtehetünk a gerincünk egészségéért.

 • fejkörzés
 • fejfordítás
 • vállkörzés
 • magastartásban jobbra-balra hajlás
 • gerinc csavarás, fejre tett kézzel
 • néhány felállás, és leülés
 • esetleg guggolás

Alakítsunk ki új szokásokat, amelyek mind a mozgásban maradást szolgálják. Hozzunk egy döntést, hogy aktívabbak leszünk.

 • változtassuk a járásunkat energikusabbá
 • emeljük fel a tekintetünket járás közben.
 • vegyük át a táskát a másik vállunkra
 • használjuk a lépcsőt a lift helyett
 • sétáljunk egy megállót
 • a vizes pohár megtöltéséhez mindig álljunk fel

Összegzés

Az embert nem a széken ülésre találták ki, főleg nem ennyi órán keresztül. A természeti népek mind mind a földön ülnek, és lényegesen több órát mozognak egy nap.

Az első lépés az ülőmunka okozta hátfájás megszünetéséhez a változtatás melletti döntés meghozatala. Ezt követően három dolgot érdemes beiktatni az életünkbe.
Az első, legalább kezdetben egy személyi edzőhöz járni legalább heti egyszer. Itt valószínűleg megkapjuk a személyes tanácsokat is.
A második napi húsz perc torna, lehetőleg reggel.

A harmadik a fenti felsorolásban szereplő mikromozgásokat és trükköket szokássá alakítani. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a legnehezebb. Pedig ez lenne a legfontosabb.

Tettre fel!

 

 

Author: Túri Virág Réka

Helló, Túri Virág Réka vagyok, a pilates és gerinctorna személyi edződ, a MozgogniKell.hu alapítója. Honlapunkon hasznos olvasnivalókat találsz mozgásod tökéletesítésére, és kitűzött céljaid mihamarabbi elérésére. Társ a személyes inspirációban: kihozzuk belőled a maximumot. Mozgásra fel!

Author: Túri Virág Réka

Helló, Túri Virág Réka vagyok, a pilates és gerinctorna személyi edződ, a MozgogniKell.hu alapítója. Honlapunkon hasznos olvasnivalókat találsz mozgásod tökéletesítésére, és kitűzött céljaid mihamarabbi elérésére. Társ a személyes inspirációban: kihozzuk belőled a maximumot. Mozgásra fel!


Comments (1)‎

[…] és pilates tudásanyagA csípőfájdalom lelki okaiHát és derékfájás lelki okaiÜlőmunka hátfájás nélkülGerincstabilizáló izmok erősítéseMire jó a pilates?Mi a pilates? A csípőfájdalom lelki […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Pilates, Gerinctorna | Mozogni Kell!