Mik lehetnek a csípőfájdalom lelki okai? Ebben az írásban komplex módon foglalkozunk ennek feltárásával. Első hallásra a legegyszerűbb válasz a haladás, lépés problémája. Pontosan miféle haladást is jelent ez?

Csípőfájdalom lelki okai

A lelki tünetek megértése sokat segíthet, ám a fizikai probléma pontos feltárása az első lépcső. Elsőként tehát mindenképpen keressünk egy szakorvost, aki megvizsgálja a csípőfájdalom tüneteit, és diagnózist állít fel.

A csípőízületi fájdalom gyakran derékfájással is együtt jár. Fizikai szinten mindkettő estében igen fontos a megfelelő ülés, amennyiben persze ülőmunkát végzünk.

A csípőfájdalom tünetei

Elmondhatjuk, hogy az ízületi fájdalom legrosszabbika a csípőízület fájdalma. Ez az, amikor egyszerűen a lépés is nehezére esik a páciensnek. Az ugrás pedig egyenesen elképzelhetetlen a szúró fájdalom miatt. Csak nagyon nehezen tudja pontosan lokalizálni.

Valahogy így kezdődik, és sajnos csak akkor keresünk segítséget, amikor már elviselhetetlenné válik a fájdalom. A járás mellett a nagyobb ugrások megtétele akadályozott. Mindez éles fájdalommal jár. A lelki okok keresése mellett az orvos tanácsát érdemes követni első körben.

Csípőfájdalom lelki okai

Az adott probléma lelki okát keresve bennem mindig felmerül, hogy mit jelent ez pontosan az én esetemben. Mit kell tennem a változáshoz? A csípő fájdalom alapvetően megállásra kényszerít, de lássuk miért.

A csípőfájdalom lelki okai a lépéshez, haladáshoz köthetőek. A járás a csípőízületnél kezdődik. A csípőfájdalom tehát a előrehaladásban állít meg minket. Akkor most vajon rossz úton járunk, vagy esetleg bátorságot kellene gyűjteni egy nagyobb ugráshoz?

A betegségek lelki okait kutatóknak azt szoktam javasolni, hogy persze gondolkodjunk el rajta, mi lehet a probléma gyökere, de első lépésként mindenképpen kezdjünk el fizikai szinten foglalkozni a problémával.

Nem egy esetben tapasztaltam, hogy orvosilag semmi komoly dolgot nem állapítottak meg valakinél, mégis nagy fájdalmai voltak az illetőnek. Amikor elkezdtünk tornázni javult a helyzet, de nem oldódott meg egészen addig, amíg a belső stresszt okozó szituáció meg nem változott.

Ez akár hónapokba telt. Ez persze nem azt jelenti, hogy az a mélyizom építés ne lett volna elengedhetetlenül szükséges, amit ez idő alatt végeztünk. Ez a fizikai szintű erősödés lelkileg is megerősíti az embert, hogy azután szembe tudjon nézni a csípőízület lelki okaival.Csípőfájdalom okai

A csípőízület okainak feltárása mindenképpen egy ortopéd szakorvos feladata. Amennyiben gyulladás fennáll, általában először gyógyszeresen kezelik azt, és csak később kezdhető el a mozgásterápia.

Az orvosi papírokat a gyógytornászoknak fel kell mutatni. Ha már túl vagyunk a gyógytornán, és tovább szeretnénk stabilizálni a csípőízületet, akkor forduljunk egy szakképzett mozgásterapeutához, vagy pilates oktatóhoz. Ide is érdemes a papírokat elvinni. Szakképzett trénerek kérik is az orvosi engedélyt a mozgáshoz.

Csípőfájdalom lelki okainak tanítása

A kitartás, az apró sikerek megbecsülése,
A mozgásterápiában való lépésről lépésre haladás lelkileg is erősítenek.
A csípőízület lelki okainak tanítása a külső előrehaladás helyett egy nagyon erőteljes belső haladásra int. Azért akadályozott a külső haladás, hogy belülre figyeljünk, és ott fejlődjünk.

A fájdalmaink megértése az onnan kifelé vezető úton történik.
A segítséggel való előrehaladás a csípőízület stabilizálása hosszadalmas folyamat. Ezen az úton viszont olyan kincsek várnak ránk, mint a türelem és elfogadás elsősorban magunkkal szemben. A mozgásterápiában való lépésről lépésre haladás lelkileg is erősítenek. Azt szoktam mondani, hogy a kettőt előre egyet vissza is még előre haladás. Ennek elfogadása pedig türelemre és a legnagyobb kincsre, alázatra tanít, ami a belső úton való haladás alapkövei.


Utánajártunk a hát és derékfájás lelki okainak. Érdekes dolgokat találtunk. A lényeg, hogy az okok beazonosításával már közel a gyors gyógyulás. Mutatjuk a részleteket.

Hát és derékfájás lelki okai

Hát és derékfájás lelki okai

Mostanában nagyon elterjedt a testi panaszok hátterében lelki okokat keresni. Személy szerint én azt gondolom, hogy a probléma gyökere bármi is legyen, a fizikai testünk karban tartása mindenképpen visszahat a pszichés terhekre is.

Amellett, hogy a derékfájás lelki okait kutatja valaki elengedhetetlenül fontos a fizikai szint vizsgálata. Javaslom, hogy első lépésként egy szakirányú orvoshoz forduljunk, aki felállít egy diagnózist, ami már jelen fizikai testünkön nagyon konkrétan jelen van.

A lelki okok felkutatása csak ezután következzen, hiszen az sosem annyira objektív. Egy pszichológiai segítség is gyökeres változást eredményezhet, mégis a test problémái elsőbbséget kell, hogy élvezzenek.

Az orvos tanácsát követően, elindulhatunk más szintek vizsgálatában is, hogy akár a derékfájás lelki okai és ezek kezelése is segítségünkre legyenek a gyógyulásban.

A derékfájás lelki okai

Egy fizikai és lelki terhekkel küzdő emberre gondolunk elsőként a derékfájás lelki okait kutatva.

Képzeljünk el egy derékfájós embert! Egészen biztos, hogy görnyedt hajlott hátú emberre gondolunk, aki fogja a derekát. Ez persze csak egy sztereotípia, de az bizonyos, hogy a testtartása egy hátfájással küzdő személynek biztosan szembetűnő lesz. Szakavatott személy számára egyértelműen.

Ebből következik aki a derékfájás lelki okaira kíváncsi biztosan a terhekkel való küzdés jut eszébe elsőként. Különösképpen a gerincsérv esetében azt tartják, hogy olyan terhet cipel, ami nem az övé, vagy pedig egész egyszerűen nem bír vele.

A hátfájás lelki okai

A gerinc a testtartás szempontjából központi szerepet tölt be. Ez a testünk oszlopa, tengelye, amely a szilárd és erős tartás mellett rugalmasságot is kell, hogy biztosítson. E két dolog vizsgálata lehet fontos az életünkben, amikor a hátfájás lelki okait kutatjuk.

Vizsgáljuk meg stabilitás szempontjából, hogy mennyire tudunk kiállni ömagunkért. Elég „gerincesek” vagyunk-e, hogy megküzdjünk a problémáinkkal. Számos esetben a hátfájás egyfajta segélykiáltás egy érzelmi támasz iránt.

Az igazság az, hogy senki nem kap akkora terhet, amivel ne tudna megküzdeni. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy ne kérjünk akár érzelmi segítséget. Sőt, ha ezt képesek vagyunk megtenni, az pontosan a saját magunk felé tanusított őszinteség és tisztelet jele.

A másik fontos dolog a rugalmasság. A gerincünk merevsége tudati merevséget is jelezhet. Ez pedig meggátol bennünket az alkalmazkodásban, a problémamegoldásban. Pusztán erővel nem biztos, hogy sikereket érhetünk el.

Gerincünk „S” alakú struktúrája épp az stabilitás és mobilitás egyidejű fenntartását szolgája. Az esetek többségében azonban a gerinc természetes görbülete a semleges állapottól eltérő.

Joseph Pilates módszerében többféle eltérést különböztetünk meg. A vizsgálat után pedig ennek megfelelően adjuk a gyakorlatokat, ami a gerincet újra a legoptimálisabb állapotba hozza. Ezen eltérések többsége nem olyan mértékű, hogy az bármiféle betegségként kezelendő. Tehát egy orvos nem fogja ezt jelezni.

Ellenben egy ülőmunkát végzőnél, vagy aktív sportolónál is sokat jelenthet ezek korrekciója. Ez a tudatos tartásjavítás pedig a tartó izmok erősítésével és rugalmasságának fokozásával történik.

A derékfájás lehetséges okai

A deréfájás lehetséges okai persze lehetnek teljesen fizikai jellegűek is. Igazából, az, hogy a probléma fizikális, vagy úgymond lelki eredetű-e nem annyira fontos kérdés, mint az, hogy fizikálisan, vagy lelkileg kell megoldanunk.

Nagy valószínűség szerint mindkettő út egyidejű alkalmazása hatékony lehet. Ugyanis a derékfájást okozhatja a hosszan tartó ülés egy irodában.

A tapasztalat az, hogy ez önmagában még nem mindenkinek okoz problémát, sőt, van olyan is, akinek hirtelen kezd el fájni a dereka, mindenfajta fizikai behatás, vagy változás nélkül. Ellenben a sok évi rossz pozícióban való ülés a háttérben megalapozza a rossz tartást.

A probléma pedig akkor jön ki, amikor egy váratlan feldolgozhatatlan esemény történik, amellyel lelkileg nem tudunk megküzdeni. Az ezzel járó stressz az izmok feszültségét okozza. Az évekig rossz tartásban lévő test pedig már nem bírja kikompenzálni ezt a plusz hatást.

Ebben az esetben látjuk, hogy nem elegendő a lelki okok megszüntetése, bár kétségtelenül fontos. A speciális torna a tartást javítja és emellett pozitív hormonális változásokat okoz a testben, amely segít a stresszel való megküzdésben is.

Összegzés

A hát és derékfájás lelki okai tehát nagyon fontosak lehetnek, de ez csak a jéghegy csúcsa. A személyes tapasztalatom az, hogy a fizikai testen sokkal objektívebb módon szembesülünk a problémákkal, és ezek megoldásán tornával el lehet kezdeni dolgozni.

Ez kulcs lehet a lelki problémák megoldásához. Ha más nem is, de a stresszt csökkenti, ami, már fél siker. A tartásunkat javítja, és ha kicsit fájdalom mentesebben vagyunk, akkor könnyebben szembenézünk a lelki gondokkal is.

 

 


Az ülőmunka hátfájássa nagy eséllyel együtt jár. Esetleg te is szenvedsz a statikus ülés okozta derék-, nyak-, és vállfájdalomtól. Összeszedtünk néhány gyakorlatot és tippet, ami segítségedre lehet. Tudatos és rendszeres odafigyeléssel képes lehetsz az ülőmunka okozta hátfájást orvosolni. Ez nem sok időt vesz igénybe, ám szokássá kell alakítani az apró trükköket, amivel kimozdíthatod magad a statikus pozícióból. Ami biztos, hogy a gerincstabilizázó izmokat erősíteni kell. Erre tökéletes jó a pilates. No de ne szaladjuk a rúd elé, lássuk szépen, sorjában, mire kell figyelni az ülőmunka közben kialakuló hátfájásnál.

Ülőmunka hátfájás nélkül lehetséges

Amennyiben már komolyabb ízületi fájdalmaid vannak érdemes speciális gyakorlatokkal megerősíteni a helyes ülést biztosító gerincet stabilizáló izmokat. Ehhez mindenképpen szakember segítségét kérd!

Ülőmunka hátrányai

Nézzük meg először is, hogy mik az ülőmunka hátrányai. A legnagyobb probléma a hosszan tartó üléssel, hogy az izmok nem mozognak. Az izmok a rendszeres mozgás hatására kezdenek fejlődni. Mivel ezt nem kapják meg, elkezdenek leépülni, és nem csupán a látványos felszíni izmaink veszítenek a térfogatukból, de a testtartásért felelős mélyizomzat is. Ennek hosszú évek alatt előbb utóbb hátfájás lesz az eredménye. Esetenként nyak és vállfájdalom is lehetséges.

Az ülőmunka káros hatásai közé sorolhatjuk tehát az izmok, különösképpen a gerinc tartó izmok gyengülését. Ennek következtében rossz testtartás alakul ki, amely általában gerincfájdalommal jár.

Miért nem tudunk helyesen ülni?

Az emberi testet nem napi nyolc óra statikus ülésre találták ki. Az ember mindig is sokkal többet mozgott egy napon belül, mint az elmúlt ötven-száz évben. A környezetünket egyre kényelmesebbé alakítjuk. Mire gondolok? Kényelmes cipő, betonon járás, kényelmes székek, lépcsőzés helyett liftezés. A legnagyobb izommunka, amivel a nap folyamán találkozunk talán a buszra való fellépés, illetve a székről való felállás, leülés.

Ülőmunka veszélyei

A fent említett ülőmunka okozta hátfájás kórosabbá is válhat az évek alatt. Ennek kialakulásában a stressz is közre játszhat. Gondolok itt gerincsérvre, ami a leggyakoribb, de nyaki problémák, váll- és könyök problémák is kialakulhatnak.

Sose gondoljuk, hogy a derékfájás, vagy esetlegesen már kezdődő, vagy kialakult gerincsérvünk egyetlen rossz mozdulat miatt keletkezett. Ezt hosszú évek napi nyolc órás rossz tartásban ülés is okozhatta. Az a rossz mozdulat, amire gyanakszunk, csupán az utolsó csepp volt a pohárban.

Ülőmunka torna

A jó hír az, hogy heti néhány órás rendszeres speciális mozgással sokat tehetünk a több évig tartó napi nyolc órában gyakorolt rossz testtartásunk ellen. Ez pedig az ülőmunka okozta hátfájás megszűnését fogja eredményezni. A gondtalan munkabírás pedig javítani fog a közérzetünkön, és az életminőségünkön.

Konkrét gyakorlatok az ülőmunka hátfájás kezelésére és megelőzésére

Nézzünk néhány gyakorlatot, amit az irodában a helyünkön ülve akár óránként megtehetünk a gerincünk egészségéért.

 • fejkörzés
 • fejfordítás
 • vállkörzés
 • magastartásban jobbra-balra hajlás
 • gerinc csavarás, fejre tett kézzel
 • néhány felállás, és leülés
 • esetleg guggolás

Alakítsunk ki új szokásokat, amelyek mind a mozgásban maradást szolgálják. Hozzunk egy döntést, hogy aktívabbak leszünk.

 • változtassuk a járásunkat energikusabbá
 • emeljük fel a tekintetünket járás közben.
 • vegyük át a táskát a másik vállunkra
 • használjuk a lépcsőt a lift helyett
 • sétáljunk egy megállót
 • a vizes pohár megtöltéséhez mindig álljunk fel

Összegzés

Az embert nem a széken ülésre találták ki, főleg nem ennyi órán keresztül. A természeti népek mind mind a földön ülnek, és lényegesen több órát mozognak egy nap.

Az első lépés az ülőmunka okozta hátfájás megszünetéséhez a változtatás melletti döntés meghozatala. Ezt követően három dolgot érdemes beiktatni az életünkbe.
Az első, legalább kezdetben egy személyi edzőhöz járni legalább heti egyszer. Itt valószínűleg megkapjuk a személyes tanácsokat is.
A második napi húsz perc torna, lehetőleg reggel.

A harmadik a fenti felsorolásban szereplő mikromozgásokat és trükköket szokássá alakítani. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a legnehezebb. Pedig ez lenne a legfontosabb.

Tettre fel!

 

 


Elsőre furcsának tűnhet a gerincstabilizáló izmok kifejezés. Nézzük meg, hogy mit értünk a gerinc stabilizálás alatt és hogy miért lehet szükség mély hátizmok erősítésére. Lássuk a részleteket!

Gerincstabilizáló izmok erősítése

Számos ok vezethet a rossz testtartáshoz, ami hosszú távon kisebb, később nagyobb problémákhoz vezethet. A helyes testtartás az egészséges gerinc alapja, ehhez pedig a megfelelő izmok edzettségére van szükség. A jó hír, az, hogy erre vannak speciális gyakorlatok A gerincstabilizáló izmok erősítése pedig a mi kezünkben van, csupán rendszeresség, kitartás és elszántság szükséges.

Gerinc melletti izom fájdalom

A gerinc melletti izom fájdalomnak számos oka lehet. Amennyiben ez tartósan fennáll, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

 

A Mély hátizmok ismerete a gerincstabilizáló izmok erősítésének kulcsa

Számos esetben az orvos nem tud megállapítani elváltozást, és gyógytornát javasol. Ez mindenképp szerencsés eset és még időben vagyunk, hogy ne is legyen.

Amennyiben a gyógytornát követően a fájdalom továbbra is fennáll, az azért van, mert a gerinctartó izmok erősítése nem oldódik meg tíz alkalom alatt.

A másik ok pedig, hogy visszatértünk a probléma okozójához.

A gerinc melletti izom fájdalom okai

A gerinc menti izmok fájdalmának különféle okai lehetnek, melyek alapvetően életforma típusú okok.

 • túl sok ülés
 • egyoldalú statikus terhelés
 • túl sok állás
 • nem megfelelő cipő
 • nem megfelelő, vagy régi ágybetét
 • kevés mozgás
 • túl sok, egyoldalú mozgás
 • nehéz tárgy megemelése
 • stressz

Akár komolyabb a gerinc probléma, akár nem, a javasolt gyógytornát követően érdemes személyi edzőhöz fordulni.

Hátizom erősítése

A hátizom erősítése általában nem az első gondolat a hátfájás esetén. Sokkal szívesebben nyúlunk fájdalomcsillapítóhoz. Tartós változást, azonban csak a gerincmenti izmok erősítése hoz.

A modern világban egy olyan életmódot élünk, ami egyszerre túl kényelmes, és túl stresszes is. Túl kényelmes ahhoz, hogy folyamatosan edzésben legyenek a gerinc stablizáló izmaink. Ezzel egy időben pedig túl rohanó, hogy legyen időnk és energiánk a gerinc melletti izmok erősítésére.

Pontosan mit és hogyan kell erősíteni a hátunkon, hogy az ne fokozza, hanem megszüntesse a fájdalmat? Ehhez vannak általános gyakorlatok, de igazán fejlődni egy szakember segítségével lehet, aki az adott személy mozgás múltjának, és edzettségének megfelelő gyakorlatokat ad.

Mély hátizmok erősítése

Elérkeztünk a legfontosabb kérdéshez! A mélyizmok erősítése a kulcs a gerinc melletti izmok fájdalmának megszüntetéséhez.

A háton, csakúgy, mint az egész testen vannak mély, és felszíni izmok. A mélyizmok az ízületekhez, a gerinchez közelebb helyezkednek el és azok stabilitásáért felelnek. Ezáltal a a gerinc helyes, semleges tartásban lesz. Egy tartós ülőmunka vagy állómunka, esetleg egyoldalú terhelés esetén, ez igen fontos dolog. Hiszen így tartható fenn a gerinc hosszú távú egészsége.

Nem megfelelő odafigyelés mellett az ülőmunka derékfájást okozhat.

A felszíni izmok mozgató izmok. Tehát ezek nem a tartásért, hanem a mozgatásért felelősek. A felszíni izmokat lehet szépen látványosra kigyúrni, ám ezek nem segítenek a testtartásban, és a gerincstabilizáló izmok megerősítésében sem. Így a nagy súlyokkal való edzés helyett a stabilizáló izmokra irányuló edzés technikák javasoltak, ilyen például a pilates technika.

Összegzés

Ha már arra a pontra jutottál, hogy gerinc fájdalommal küzdesz, akkor itt az idő, hogy ezt jelnek vedd a tartós változtatásra. A változtatást pedig kezdd a mozgásszegény életmód felszámolásával.

Egy személyi edző sokat segíthet, hogy olyan edzéstervet adjon, aminek célja a gerinctartó izmok erősítése. Ezen kívül pedig segít feltérképezni, hogy mik azok a szokások, vagy tárgyi környezet, amin változtatni kell.

Fájdalom nélkül nincs változás, akár jó, vagy rossz irányba változunk. Válaszd a pozitív irányt!
A mozgás egyenlő a változással. A gerincstabilizáló izmok erősítése biztos változást eredményez. Ez a változtatás, pedig az elhatározásodon múlik. Utána már csak üzemanyag kell, ez pedig az álhatatosság, elszántság, kitartás!

 


Összeírtuk, hogy mire jó a Pilates. A lista meglehetősen hosszú. Mutatjuk a tényeket. A pilates technika gyakorlásával fejlődik a testtudatosság és ezáltal a testtartásod, amely visszahat az egész napi ülés, állás, járás, vagy akár egyoldalú aktív fizikai terhelésre is. Megelőzhető és megszüntethető a rossz tartásból adódó derékfájás, hátfájás. Egy másik írásunkból pedig azt tudhatod meg, hogy mi a pilates.

Mutatjuk, mire jó a pilates?


Keresd az aktuális Pilates edzéseket>> Személyi Pilates óra


A pilates gyakorlatok két legfontosabb célja, a ízületi stabilitás és mobilitás. Ez azt jelenti, hogy az ízületi stabilitásért felelős mélyizomzatot speciális gyakorlatokkal erősítjük. Eközben az ízület mobilitását, azaz mozgásterét is fokozatosan növeljük.

Továbbá, a pilates egyik fontos eleme a légzés. A helyes és tudatos légzés elsajátítása és gyakorlása fokozza a vér oxigénellátottságát. Ily módon a légzés visszahat az egész testre, a keringésre, emésztésre, immunrendszerre.

“Ép testben ép lélek.”

A pilates jelentősen javítja az életminőséget. Szerencsére könnyen függővé lehet válni a jó közérzettől amit a pilates ad. Ha rendszeres gyakorlóvá váltunk, akkor ez hamarosan az életminőségünkön is javítani fog, ami visszahat a hangulatunkra, kapcsolatainkra, és sikereinkre.

Pilates: mire jó és mire nem

Lássuk a konkrétumokat. Irodában dolgozó ismerőseim szoktak tőlem tanácsot kérni az ülőmunka okozta derék, nyak és vállfájdalmaikra. Bár az irodában van lehetőség megfelelő széket választani, sőt masszázzsal is karban kell tartani, de a legtöbb az, amit magunkért tehetünk a célirányos és személyes tartásjavítás, erre jó a pilates.

Pilates előnyei

Íme a pilates előnyei:

 • Bármilyen életkorban gyakorolható
 • 50 felettiek is biztonsággal gyakorolhatják
 • Korábbi mozgástapasztalat vagy előképzettség nélkül is gyakorolható
 • már heti egy alkalom is jelentős változást eredményez
 • napi 20 perc pilatesszel  jelentős eredmény érhető el
 • könnyedén beépíthető a napi rutinba
 • tartósan javítja a testtartás
 • hát- és derékfájást csökkenti és kezeli
 • hajlékonnyá tesz
 • erősíti a mélyizomzatot

A pilates előnyei közül a legfontosabb, hogy hatékonyan és tartósan javítja a testtartást, így az ebből fakadó hát és derékfájást megszünteti.

Összegzés

Összegezzük, hogy  mire jó a pilates. A testartásod javítására, az izületi stabilitás erő és hajékonyság megteremtésével, valamint a test és elme fitten tartására, és leginkább arra, hogy mozgásban maradj. A pilatesszel mindezt könnyen és élvezetesen tudod megvalósítani.

 

 


Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a pilatesről. Az ismeretlen hangzás mögött Joseph Pilates története és komoly szakmai eredmények és tapasztalatok húzódnak, aminek következtében ilyen hosszú ideje egyre népszerűbb a pilates technika. Ha szeretnénk minél teljesebb képet kapni arról, hogy mi a pilates és főként, hogy mit adhat nekünk, akkor több oldalról kell megközelítenünk ezt a témát. Mutatjuk a részleteket, melyekkel könnyen megértheted, hogy mi a pilates lényege. ha konkrétabban szeretnél tudni róla, akkor kattints ide: itt olvashatod el, hogy mire jó a pilates.

Pilates pozitúrák, hogy megismerd, mi a pilates.

Pilates pozitúrák

Mi az a pilates?

Amikor megemlítem, hogy a tánc mellett pilates személyi edzéssel foglalkozom, sokan csak néznek rám, mert nem tudják, hogy mi az a pilates? Egy mondatban a pilates lényege egy mélyizmok edzését célzó technika, de ekkor még mindig túl szakmai a meghatározás.

A legtöbben, akik hozzám fordulnak, mindannyian aktívan sportoltak fiatal korukban, még ha ez csak hobbi is volt. Ám később az első munkahely, az első gyermek megszületése teljesen elfeledtette a mozgásra fordított időt, pedig pont ekkor van igazán nagy jelentősége a magunkra fordított énidőnek, ami visszahat az életminőségünkre, és ezáltal a kapcsolatainkra, sikereinkre. A pilates technika egy olyan tudatos légzéssel egybekötött mélyizmokat célzó edzésprogram, ami a test és elme kontrollján keresztül a mentális és fizikai egészségünket tartja karban, ez volt Joseph Pilates eredeti célkitűzése is.

A gyakorlatokon túl alapelveket is megfogalmazott, melyek egyedivé és igazán hatékonnyá teszik a gyakorlást, ami bárki számára megvalósítható, hiszen igazodik a korosztályhoz, és az edzetségi szinthez is. A pilates technkiával megelőzhetőek, vagy megoldhatóak a vázizomrendszer sérülései.

Pilates jelentése

A pilates szó az alapító Joseph Pilates nevéből jön, így az emberek második kérdésére, hogy mi a pilates jelentése a válasz, hogy ez maga az alkotó neve, aki egyébként eredetileg Contrologynak hívta, ami később pilates technika néven híresült el.

Pilates története

A pilates története a XIX. századig nyúlik vissza. Joseph Pilatu 1880–ban, Düsseldorfban született. Az eredeti neve nem Pilates volt. A görög származású, tornászbajnok édesapa és német édesanya gyermekeként világra jött Joseph neve csak iskolában változott Pilatesre.

Joseph Pilates története nem mindennapi

Tanulmányozta a zent, az ókori görög- és római edzésstílusokat és elkezdett próbálgatni. Mozdulatokat, mozdulatsorokat, amelyek segítségével nemcsak saját egészségét sikerült “helyre raknia”, de lerakta a világhírű, fantasztikus módszer alapjait is, amit ma úgy ismerünk: Pilates!

 

Krónikus betegségek gyötörték, mint az asztma, a reuma és a D-vitamin hiányból kialakult angolkór. A 19. század végén ezek egyikére sem igazán ismertek hatékony gyógymódot. Joseph egy gyenge, beteges kisfiú volt, de akaratereje ennél sokkal nagyobb volt! Szerette volna legyőzni fizikai “korlátait”, gyengeségeit, és cirkuszi artistaként dolgozó édesapja nyomdokaiba lépni.

Tizenegy éves korában elkezdett rendszeresen, és versenyszerűen sportolni: búvárkodott, síelt, testépítéssel foglalkozott és sikeres tornász lett belőle, mindeközben autodidakta módon elsajátította az emberi test és az izmok működésének tudományát. Rendkívüli módon foglalkoztatta a helyes légzés – asztmája miatt – ezért fordult a jóga felé. Élete részletesebben itt olvasható.

Mi a pilates lényege

A pilates lényege az alapelveiben rejlik, amelyekre figyelni kell a gyakorlatok alatt. Ezeket maga Josepf Pilates fogalmazta meg. Az egyik legfontosabb alapelv a légzés, és ennek pontos technikája. A légzés segít irányítani a figyelmünket, és ez a kapocs az test és elme között, azaz a sokat emlegetett body mind control alapja. A koncentráció, a pontosság, a kontroll a tudatosság alapja, amely nemcsak a testre, de az elménkre is hat. A központosítás, áramlás, és izoláció a testünk használatának mikéntjére utal.

Nem csupán egy gyakorlatsora kell gondolni, hiszen a pilates lényege sokkal inkább a tudatos kontrollált testhasználatban rejlik, amely a mélyizomzatunkra hat, azokra az izmainkra, amelyek az izületek stabilizálásban és flexibilitásuk növelésében segítenek.

Tehát itt nem gyakorlatokat tanulunk, hanem újraprogramozzuk azt ahogyan a testünket tartjuk és használjuk konkrét gyakorlatokon keresztül. Természetesen ezt meg is erősítjük, így a rossz testtartásból adódó problémák messze elkerülnek minket, ami nem csupán a váz-izom rendszerre, de a hangulatunkra is kihat.

A pilates technika alkalmazása

Ha csupán szeretnél fittebb lenni, vagy kedveled az aktív pihenést, mert sokat ülsz a munkahelyeden, akkor a pilatest neked találták ki.

A pilates technika azonban nem ennyire szűk kört érint, minden korosztálynak és mindenféle edzettségi szintű embernek segíthet, hiszen, egy olyan széleskörű repertoárral könnyítésekkel és nehezítésekkel rendelkezik, amely alkalmas a hobbi szinten mozogni vágyóknak, vagy akár a profi sportolóknak táncosoknak. Segíthet a sérülések megelőzésében és a stabilitás, az egyensúly karbantartásában.

Bármilyen korosztálynak segíthet a rendszeres célirányos mozgás. Nézzük, hogy milyen problémák esetében. Ilyen a derékfájás, ízületi fájdalmak, melyek oka lehet a rossz tartás, vagy egyoldalú mozgás, helytelen tartás, helytelen ülés. Természetesen mindenek előtt forduljunk orvoshoz és kövessük az utasításait. Amennyiben az orvos nem állapít meg súlyos elváltozást, akkor a rendszeres torna az amivel tehetünk magunkért valamit. A napi rutinba mindenképpen érdemes bevenni.

Összefoglalás

Az egészségünk karbantartása szempontjából a rendszeres mozgás kulcsfontosságú kérdés, hiszen az életminőségünk múlik ezen. Fontos tehát, hogy a napi, heti rutin részévé tegyük.

Táncosként én el sem tudom képzelni az életemet a pilates technika nélkül, hiszen ez az ami építi a testemet, stabilitást ad az ízületeimet, erősíti a mély izomzatomat, védi a gerincem egészségét, megőrzi a hajlékonyságomat, és a légzéssel összekötött gyakorlatok testileg, lelkileg felfrissítenek.

Számomra plusz táncos éveket jelent a pilates, amióta gyakorlom, azóta nincsenek sérüléseim, nem fáj soha a derekam, és mégha túl is terhelem magam a tánccal, a pilatesszel vissza tudom magam hozni az egészséges szintre.

De, hogy kinek mi a pilates az nagyon sokféle lehet, hiszen sokfélék vagyunk, sokféle korosztály, és sokféle egészségi szinten lehetünk és különböző mozgástapapasztalattal rendelkezünk. A pilates lényege pont abban rejlik, hogy ezekhez mind képes idomulni, és ott felvenni a fonalat, ahol tartunk. Sok türelemmel és kitartással a tudatos gyakorlás meghozza a gyümölcsét.

 

 

 

 


Pilates, Gerinctorna | Mozogni Kell!