Gerincstabilizáló izmok erősítése

Elsőre furcsának tűnhet a gerincstabilizáló izmok kifejezés. Nézzük meg, hogy mit értünk a gerinc stabilizálás alatt és hogy miért lehet szükség mély hátizmok erősítésére. Lássuk a részleteket!

Gerincstabilizáló izmok erősítése

Számos ok vezethet a rossz testtartáshoz, ami hosszú távon kisebb, később nagyobb problémákhoz vezethet. A helyes testtartás az egészséges gerinc alapja, ehhez pedig a megfelelő izmok edzettségére van szükség. A jó hír, az, hogy erre vannak speciális gyakorlatok A gerincstabilizáló izmok erősítése pedig a mi kezünkben van, csupán rendszeresség, kitartás és elszántság szükséges.

Gerinc melletti izom fájdalom

A gerinc melletti izom fájdalomnak számos oka lehet. Amennyiben ez tartósan fennáll, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

 

A Mély hátizmok ismerete a gerincstabilizáló izmok erősítésének kulcsa

Számos esetben az orvos nem tud megállapítani elváltozást, és gyógytornát javasol. Ez mindenképp szerencsés eset és még időben vagyunk, hogy ne is legyen.

Amennyiben a gyógytornát követően a fájdalom továbbra is fennáll, az azért van, mert a gerinctartó izmok erősítése nem oldódik meg tíz alkalom alatt.

A másik ok pedig, hogy visszatértünk a probléma okozójához.

A gerinc melletti izom fájdalom okai

A gerinc menti izmok fájdalmának különféle okai lehetnek, melyek alapvetően életforma típusú okok.

  • túl sok ülés
  • egyoldalú statikus terhelés
  • túl sok állás
  • nem megfelelő cipő
  • nem megfelelő, vagy régi ágybetét
  • kevés mozgás
  • túl sok, egyoldalú mozgás
  • nehéz tárgy megemelése
  • stressz

Akár komolyabb a gerinc probléma, akár nem, a javasolt gyógytornát követően érdemes személyi edzőhöz fordulni.

Hátizom erősítése

A hátizom erősítése általában nem az első gondolat a hátfájás esetén. Sokkal szívesebben nyúlunk fájdalomcsillapítóhoz. Tartós változást, azonban csak a gerincmenti izmok erősítése hoz.

A modern világban egy olyan életmódot élünk, ami egyszerre túl kényelmes, és túl stresszes is. Túl kényelmes ahhoz, hogy folyamatosan edzésben legyenek a gerinc stablizáló izmaink. Ezzel egy időben pedig túl rohanó, hogy legyen időnk és energiánk a gerinc melletti izmok erősítésére.

Pontosan mit és hogyan kell erősíteni a hátunkon, hogy az ne fokozza, hanem megszüntesse a fájdalmat? Ehhez vannak általános gyakorlatok, de igazán fejlődni egy szakember segítségével lehet, aki az adott személy mozgás múltjának, és edzettségének megfelelő gyakorlatokat ad.

Mély hátizmok erősítése

Elérkeztünk a legfontosabb kérdéshez! A mélyizmok erősítése a kulcs a gerinc melletti izmok fájdalmának megszüntetéséhez.

A háton, csakúgy, mint az egész testen vannak mély, és felszíni izmok. A mélyizmok az ízületekhez, a gerinchez közelebb helyezkednek el és azok stabilitásáért felelnek. Ezáltal a a gerinc helyes, semleges tartásban lesz. Egy tartós ülőmunka vagy állómunka, esetleg egyoldalú terhelés esetén, ez igen fontos dolog. Hiszen így tartható fenn a gerinc hosszú távú egészsége.

Nem megfelelő odafigyelés mellett az ülőmunka derékfájást okozhat.

A felszíni izmok mozgató izmok. Tehát ezek nem a tartásért, hanem a mozgatásért felelősek. A felszíni izmokat lehet szépen látványosra kigyúrni, ám ezek nem segítenek a testtartásban, és a gerincstabilizáló izmok megerősítésében sem. Így a nagy súlyokkal való edzés helyett a stabilizáló izmokra irányuló edzés technikák javasoltak, ilyen például a pilates technika.

Összegzés

Ha már arra a pontra jutottál, hogy gerinc fájdalommal küzdesz, akkor itt az idő, hogy ezt jelnek vedd a tartós változtatásra. A változtatást pedig kezdd a mozgásszegény életmód felszámolásával.

Egy személyi edző sokat segíthet, hogy olyan edzéstervet adjon, aminek célja a gerinctartó izmok erősítése. Ezen kívül pedig segít feltérképezni, hogy mik azok a szokások, vagy tárgyi környezet, amin változtatni kell.

Fájdalom nélkül nincs változás, akár jó, vagy rossz irányba változunk. Válaszd a pozitív irányt!
A mozgás egyenlő a változással. A gerincstabilizáló izmok erősítése biztos változást eredményez. Ez a változtatás, pedig az elhatározásodon múlik. Utána már csak üzemanyag kell, ez pedig az álhatatosság, elszántság, kitartás!

 

Author: Túri Virág Réka

Helló, Túri Virág Réka vagyok, a pilates és gerinctorna személyi edződ, a MozgogniKell.hu alapítója. Honlapunkon hasznos olvasnivalókat találsz mozgásod tökéletesítésére, és kitűzött céljaid mihamarabbi elérésére. Társ a személyes inspirációban: kihozzuk belőled a maximumot. Mozgásra fel!

Author: Túri Virág Réka

Helló, Túri Virág Réka vagyok, a pilates és gerinctorna személyi edződ, a MozgogniKell.hu alapítója. Honlapunkon hasznos olvasnivalókat találsz mozgásod tökéletesítésére, és kitűzött céljaid mihamarabbi elérésére. Társ a személyes inspirációban: kihozzuk belőled a maximumot. Mozgásra fel!


Comments (1)‎

[…] csípőfájdalom lelki okaiHát és derékfájás lelki okaiÜlőmunka hátfájás nélkülGerincstabilizáló izmok erősítéseMire jó a pilates?Mi a pilates? Ülőmunka hátfájás nélkülby Túri Virág Réka […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Pilates, Gerinctorna | Mozogni Kell!